Vad menas med hållbart?

I Sveriges Grundlag står det sedan 2003: ”Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer”. Vi ska leva ett hållbart liv genom att använda så lite som möjligt av jordens resurser. Alla måste ta sitt ansvar. När pappas morfar Karl Andersson började snickra möbler för över hundra år sedan lovade han att endast tillverka ”välgjorda och hållbara” möbler. Han var återhållsam med sina resurser och gjorde allt hemma i fabriken med så lite spill som möjligt. Inget slit och släng här inte – Miljötänk när det är som vackrast! Så tänker vi fortfarande, fyra generationer senare. Nedan berättar vi om några exempel på hur vi på Karl Andersson & Söner tar vårt ansvar för miljön och är hållbara i allt vi gör.

Huskvarna September 2018
Sara Wadskog


Resurssnål utveckling och tillverkning

Resurssnål utveckling och tillverkning

Vi gör vår egen trälamell, klipper vårt eget faner och sågar till vårt eget skivmaterial. Allt för att få ut så mycket som möjligt av det virke vi köper in. Redan i designstadiet är vi noga med att göra så små avtryck på miljön som möjligt. Vi arbetar med resurssnål utveckling och tillverkning med så lite spill som möjligt. Som Karl Andersson gjorde, tillverkar vi välgjorda och hållbara möbler som ska hålla i flera generationer. All tillverkning sker i vår fabrik i Huskvarna i Sverige. Härgjorda möbler är bättre för miljön än de som är tillverkade i lågprisländer. Vi är inte billigast, men vi är snåla och snälla mot miljön.


Tailor – ett hållbart bord

Ursprungstanken som Kristoffer Jonsson och Andreas Sture hade när de formgav bordet Tailor var att göra ett flexibelt bord med hållbarhet som ledord. De valde att gjuta benfästet i återvunnet aluminium. Vi hittade en duktig leverantör i Småland inte långt ifrån vår fabrik. Med en klurig konstruktion så är det enkelt att separera och källsortera träbenen från metallen när det är dags att skrota bordet – om ett par decennier eller så.

Läs mer om Tailor

Tailor ett hållbart bord

Hållbara och långlivade mässmontrar

Hållbara och långlivade mässmontrar

Vi är en av få möbeltillverkare som återanvänder våra mässmontrar. Till de årliga mässorna i Stockholm, Milano och Köln använder vi samma golv och väggar som vi själva monterar upp, packar ner och transporterar hem efter mässornas slut. Det är ett moduluppbyggt system som är enkelt att anpassa och bygga precis som vi vill ha det. Inget slöseri och inget slängs i onödan. De golv och väggar vi använder i dag har varit med på mässorna i tio år.


Solceller på fabrikstaket för egen energi

I våras installerade vi solceller på taket på vår fabrik för att kunna producera egen förnybar energi. Tanken är att vi själva ska producera omkring 10 % av vårt årsbehov via solcellerna. Det motsvarar att närmare 22 ton koldioxidutsläpp undviks varje år. Och när inte fabriken är i gång, säljer vi överskottet till det allmänna nätet. Vår möbelfabrik i Huskvarna drivs endast av förnybar energi från sol, vind och vatten som levereras av Jönköpings Energi. Läs mer om hur de ser på hållbarhet på nedan länk.

Jönköpings Energi om hållbarhet

Solceller på fabrikstaket för egen energi

Huskvarna Bibliotek – Återbruk av Öresundstolar

Huskvarna bibliotek  Återbruk av Öresundstolar

När Huskvarna Bibliotek skulle flytta till det nya kommunhuset under 2017 ville man ha med sig sina fina Öresundstolar som Børge Mogensen designade redan 1955. För att passa in i de splitternya lokalerna ville man piffa upp dem. Stolarna lämnades in till Karl Andersson & Söner som hade tillverkat dem under 1970-talet. Nytt sjögräs flätades till sitsarna, stolarna slipades och lackades i en turkos färg. Nu står de där, som nya och återbrukade i sitt nya hem.


Blås nytt liv i dina möbler från Karl Andersson & Söner

Har du en möbel från Karl Andersson & Söner som du vill renovera? Kontakta oss så kan vi hjälpa dig med goda råd och vägleda dig till vad som är bäst att göra. Vi får ofta uppdrag att slipa om bordskivor, lackera om skåp, omklädsel av sittmöbel eller reparera skadade ytskikt på välanvända möbler. Enkla ingrepp som förlänger livet på din investering och du kan fortsätta att njuta av välgjorda och hållbara möbler.

Återbruk Karl Andersson & Söner

Återbruk Karl Andersson Söner


  karl-andersson.se unsubscribe news